понеделник, 24 януари 2011 г.

Захаросан джинджифил

500 гр. джинджифил се обелва, тъмните части се изрязват и се нарязва на тънки филийки. Кипват се 2 л. вода и парченцата джинджифил се варят за около 15 мин., след което се отцеждат. Джинджифилът се връща в тенджерата, посипва се с 250 гр. захар и 200 мл. вода.






Вари се на умерен огън 20 мин., като се разбърква от време на време, докато стане прозрачен. Котлонът се намалява на най-ниска степен и джинджифилът се разбърква още 10-15 мин., докато сиропът се сгъсти. Захаросаните парчета се поставят върху решетка, намазана с олио, да изсъхнат за 30 мин. (аз използвах скарата от печката), овалват се със захар и се оставят да се сушат още 1-2 часа. Прибират се в плътно затворен съд.






Вкусът му е чудесен, пикантен, леко лют, а лимоновия му аромат е достатъчен да те тонизира. В това грипозно време той е нещо като сладко хапче към задължителния чай. :)
Източник сп. Меню. Специални благодарности на Людмил Хайдутов от екипа на списанието, който ми даде необходимата допълнителна информация за приготвянето. :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар