събота, 7 април 2012 г.

Ябълково вино

Ура, стана, стана!:) Чудно, ароматно, ябълково вино, което цяла зима мисли върху себе си и когато го отворих, тъкмо навреме, се показа в най-добра светлина. Ама така, който е спец още с първото правене.;) Никога не бях правила подобна напитка, но догодина ще повторя. Нещастните, малки, невзрачни, но супер ароматни ябълчици, обречени да изгният, могат да се превърнат в еликсир.

Ето това е рецептата, която използвах:
Взимат се 2 кг. добре узрели ябълки, които се нарязват на ситни парченца или се смилат с месомелачка. (аз ползвах ножа на миксера). Заливат се с 4,5 л. вряла вода, притискат се с тежест да не изплуват и се оставят да престоят 4 дни. След това получения сок се прецежда и измерва. На всеки 4,5 л. сок се слагат 6 чаени чаши захар, 1 с.л. мая и сока от 2 лимона. Сместа се оставя на топло, 18-24 градуса, да ферментира. След като спре да отделя мехурчета се разбърква добре и се оставя да се утаи в продължение на 3 дни. После се прецежда през тензух, налива се в буренце или друг съд, запечатва се и се оставя да престои 6 месеца. Накрая се налива в бутилки, които се запечатват и се оставят на хладно и тъмно място (ние дано стигнем до този етап:)).
Наздраве!:)

4 коментара:

  1. Наздраве и не изпивай всички бутилки бързо. :)
    Чудесна идея ми даваш. Всяка година се чудим какво да правим едни балкански ябълчици и ми ги похабяват за ракия. Най-бързо било. :)

    ОтговорИзтриване
  2. :) Ние имаме в двора две такива големи стари дървета с два различни сорта малки ябълки. Всъщност те не са наши, защото са в частта на съседите, но тъй като те отсъстват имаме картбланш да ги използваме.
    Сега направих минималното количество, колкото за проба - определено не се получава отцет:)Догодина, живот и здраве, ще разширя винопроизводството. Супер удоволствие е като си направиш нещо сам, опиянил си се още преди да го опиташ.;)

    ОтговорИзтриване
  3. Реших и аз да се пробвам да приготвя ябълково вино.Да попитам автора на рецептата-1 с.л.мая не е ли множко?И това суха мая ли е ,защото само нея можем да измерим с лъжица.И задължително ли трябва да престоява половин година.Четох ,че не трябвало да престоява, а да се пие виното докато е младо,че било резливо като шампанско тогава...И от 2 кг ябълки колко литра долу-горе вино излиза?

    ОтговорИзтриване
  4. Здравейте! Аз не съм автор на рецептата, намерих я някъде в мрежата. Сложих около половин кубче обикновена мая, около 20 гр., не съм спазвала стриктно всичко. Не знам какво точно се има предвид под "младо", но всяко вино трябва да престои, за да стане наистина вино. Сега си е тъкмо резливо и супер приятно и вкусно - никакъв шанс за остаряване няма. Количеството, разбира се, е горе-долу колкото е водата към 4,5 л.:)

    ОтговорИзтриване