събота, 5 декември 2009 г.

Световни награди за фентъзи 2009

Сан Хосе, Калифорния, 25.10 – 1.11.2009
Посветени на 200 г. от рождението на Алън По


За цялостен принос:
Елън Ашър - издател
Джейн Йолън, има преведен нейн разказ (Око за око, зъб за зъб) на български в този сборник.

За роман:
*The Shadow Year, Джефри Форд - наричан "Новият Бредбъри".

Историята е разказана от анонимно 11-годишно момче, което разказва за събитията в семейството и града си на Лонг Айлънд през 1960-те.
Баща му работи на три места, а майка му е алкохоличка, така че повечето време той е сам, заедно с големия си брат Джим и по-малката си сестра Мария. Джим е създал подробен макет на града от картон в мазето, заедно с неговите граждани и го е нарекъл Botch Town (град Кръпка). Мародер започва да тероризира града и момчетата решават да помогнат на полицията, залагайки капан за него. През това време Мария разговаря с гласовете на различните хора и имитира техните характери и когато тя започва да движи нещата в града-макет, тези промени се отразяват и в реалния живот. Събитията в града стават все по-зловещи... В Hartford Courant казват за романа: "Авторът, който печели награди със своите мистични романи, умело ни води в и извън сенчестите терени и слънчевите моменти, балансирайки с кошмарен ужас, трогателен живот от дома, училищни щуротии и загубата на невинност, за да ни държи в едно възхитително, приятно извънравновесие. "

*Tender Morsels, Марго Ланаган

Оригиналната тъмна приказка за малтретирана млада жена, която избягва от ужасите на живота си чрез бягство в света на съня. Има прилики с традиционната приказка "Магарешката кожа", но историята, която тъче Ланаган е много повече от просто предупредителна приказка. Това е една история, която следва страховитите оригинални истории на Грим и нищо от бруталността не е оставено на въображението. Добре написан роман, който не се валя в самосъжаление или да позволява на всеки да се чувства особено комфортно за дълго. Читателите ще припознаят късчета и части от други традиционни приказките като особени знаци в историята, но нито една от тези препратки не е неоснователна. Всъщност всяко от парченцата да помага на историята да се движи напред не само като фабула, но и като развитие на характерите в нея. Книга, която не е за всеки.

Новела:
*"If Angels Fight", Richard Bowes

Писателят казва, че историята е била вдъхновена от една разходка със сестра му в стария им квартал. "Това върна много спомени, включително и за политици. Познавах деца, чиито бащи са били в политиката. Но политиката е почти като народно забавление - всички знаеха за него, говорихме за това, класирахме политиците," казва Боуис. "If Angels Fight" започва с анонимен разказвач, поканен от Карол Бенън, потомък на политическа династия от Бостън, за да намери отдавна загубения си брат Марк, който е приятел от детството на разказвача. След това историята продължава в търсене из задните улички на интригата и политиката, спомените от ирландския Бостън от 1950 те, когато политиката е спорт, хоби и начин на живот."

Разказ:
*"26 Monkeys, Also the Abyss", Кидж Джонсън

Разказът е публикуван в списание Asimov's Science Fiction.
Историята е за жена - Ейми, която работи в пътуващо шоу, в което участват 26 маймунки, които неочаквано изчезват. Основното, разбира се, не са маймунките, а животът на Ейми – как е стигнала до тук и какво я очаква.

Антология:
*Paper Cities: An Anthology of Urban Fantasy, редактор Екатерина Седия
По една оригинална история от 21 различни автори.

Сборник:
*The Drowned Life, отново Джефри Форд

Шестнадесет истории, разпределени в над 290 страници. Някои от тях са чиста фантазия, докато други са напълно реални. Повечето от тях обаче, могат да бъдат класифицирани като магически реализъм, или истории, които са заимствани от действителността, но не чак толкова. С други думи, някои необясними неща се случват в живота на героите, но същите тези неща не са толкова ужасни, или шокиращи като събитията от ежедневието. Всяка история на Джефри Форд наистина си струва, дано скоро имат превод и издания и у нас.

Художник:
Shaun Tan

Специална награда - за професионалисти:
Kelly Link & Gavin J. Grant (за Small Beer Press and Big Mouth House)

Специална награда – за непрофесионалисти:
Michael J. Walsh (за колекцията на Howard Waldrop в Old Earth Books)

Няма коментари:

Публикуване на коментар