сряда, 13 юни 2012 г.

Живот на Луната

от Дъглъс Уотсън

Източник: tinhouse.com

Все пак на Луната има живот. Казват, че са малки паякоподобни неща – възхитително откритие. Девет крака, а не осем, но иначе с обичайния вид на паяк. Полупрозрачни, белезникави малки негодници, пълзящи по белокаменното лице на Луната. Кой би предположил?
Те вече са пълзели там, из своите предели, тези „лунни паяци”. Една седмица след откритието вече е трудно да си спомним времето, когато не са били там, когато, за нас, не е имало никакъв живот на Луната.
Искам също така да кажа (не че мислите на един скромен учител по наука в средното училище струват много), че предпочитам старата, мъртва луна. Животът си има своите последствия, в края на краищата. Вече не мога с обременена, изпълнена със земни страсти душа да гледам към Луната и да си мисля: Там поне нищо не умира.
Но предполагам, че ако бях на Луната и не знаех нищо по-добро, щях да поглеждам към Земята и да си казвам, че: Там не бих бил сам.

превод: Преслава Кирова ©

5 коментара:

  1. Много хубаво. :) Първата ми асоциация като прочетох паяци на Луната беше ей този филм: http://www.imdb.com/title/tt1772240/

    ОтговорИзтриване
  2. Не съм го гледала, нещо не ми вдъхна доверие трейлъра, а сега като каза и за паяците сюжета съвсем лъсна. :) Луната явно се асоциира с голям прашен таван, бъкащ от насекоми и призраци.

    ОтговорИзтриване
  3. Spoler alert значи :D Филма не е кой знае какво, но става ако ти се гледа нещо зловещо в космоса... и без това такива филми са малко. Иначе извън сюжета на филма, да Луната е нещо непознато в човешкото съзнание, пълно със споменатите насекоми и призраци... и нацисти (които също са зомбита) :D

    ОтговорИзтриване
  4. Миналата седмица гледах "Желязно небе", ама нещо и той не ми хареса чак толкова, някак муден ми беше, очаквах нещо повече. Напоследък трейлърите са по-интересни от целите филми. :D Иначе последниятq хубав "лунен" филмq който гледах е този:
    http://www.imdb.com/title/tt1182345/

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И на мен ми е любим. След него нищо читаво на тая тематика няма...

      Изтриване