Отдавна не съм публикувала рецепти. Реших сега да напиша цели три, които съм правила в последно време.
Бяло
1 средна глава карфиол
лимонов сок
60 г. галета
2-3 с.л нарязан магданоз
2-3 твърдо сварени яйца, нарязани на ситно
2-3 с. л. разтопено масло
сол и черен пипер
Карфиолът се разделя на розички, залива се с вода и с лим. сок. Кипва се на силен огън, после се вари 5 мин. на умерен. Изважда се и се отцежда. Отделно се смесват галетата, магданоза, яйцата, маслото, солта и пипера на вкус. Карфиола се поръсва със сместа и е готов за хапване. Много леко и вкусно!
Зелено
1 кг. зелен фасул, за предпочитане от замразения, с кръглите шушулки, ако има пресен от същия още по-добре.
2-3 с.л. масло
150 г. печени ядки кашу
сол и черен пипер
Фасулът се бланшира леко в кипяща вода за около 5 мин.
Изплаква се със студена вода, изцежда се и се подсушава.
Ядките се запържват за около 5 мин. в маслото. Добавя се фасула, подправя се със сол и пипер и се разбърква. Сервира се топло.
Червено
2 глави цвекло
3-4 скл. чесън
масло 50 гр., сол
гъби 100 гр.
течна сметана 100-150 гр.
орехи 50 гр.
някакво полутвърдо, мазно, не много солено сирене 100 гр. – оригиналната рецепта е със сирене като Рокфор, Горгонзола и Стилтън т.е. със синьо-зелена плесен, но може да не се вманиачваме толкова и да се почувстваме аристократи и с минимални средства. ;)
Цвеклото се сварява, охлажда се и се настъргва на едро ренде.
Чесънът се смила или начуква, докато стане на пюре и се смесва с цвеклото, посолява се. Орехите се нарязват на едро. Гъбите се нарязват на ситно и се задушават в маслото. Налива се сметаната, добавя се сиренето и се намачква. Вари се малко, докато се посгъсти и добие еднородна консистенция. Соса се смесва с цвеклото и се поръсва с орехите.
Бързи и лесни за приготвяне. Стават както за предястие, основно ястие, така и за гарнитура към някакво месце. Добър апетит!:)
Това последното е ново за мен и ме заинтригува!
ОтговорИзтриванеЩе го направим!:)
Дано ви хареса. От един руски сайт е.:)
ОтговорИзтриване