петък, 15 януари 2010 г.

133 дни сам в океана

Пун Лим, носител на Ордена на Британската империя е китайски моряк, който оцелява сам 133 дни в южната част на Атлантическия океан, с което поставя световен рекорд за самотно плаване от корабокрушенец.
Лим е роден в Хайнан, Китай през 1918 г. През 1942 г. по време на Втората световна война, той е работи като втори стюард на британския търговски кораб SS Ben Lomond, който пътува от Кейптаун до Холандски Гвиана (днешна Република Суринам). Корабът е въоръжен, но се движи бавно и е плава самостоятелно, вместо да бъде в конвой.

На 23 ноември германската подводница U-172 засича кораба и го торпилира около 750 мили източно от Амазонка. Докато кораба потъва, Пун Лим си слага спасителна жилетка и скача зад борда преди котлите на кораба да избухнат. От целия 54 членен екипаж оцелява само той. След около два часа във водата той вижда носеща се празен спасителен сал и се качва на него. В него има няколко кутии с бисквити, четиридесет литра вода, малко шоколад, една торба със захар, някои сигнални и димни ракети и електрически фенер.

В началото той пие от водата и яде от храната в сала, но по-късно си набавя дъждовна вода с едно брезентово платно и лови риба. Той не може да плува много добре и се връзва с въже за сала в случай, че падне в океана. Използва телта от електрическото фенерче и прави от нея въдица като използва конопа от въжето за корда. Изчопля с нокти пирони от една от дървените пейки и си прави кука, за да лови по-големи риби и да ги суши върху кутиите от бисквити. Веднъж в буря, голяма вълна удря и разваля изсушената от него риба и замърсява водата му. Пун едва оживява, улавя някаква птица и пие кръвта й, за да оцелее.

На два пъти други плавателни съдове, преминали наблизо: първо товарен кораб, после патрулни самолети на американския флот. Пун твърди, че от товарния кораб са го видели, но не го взимат, защото е китаец. Военноморските самолети го забелязват и един от тях пуска шамандура маркер във водата. За съжаление на Пун след голяма буря ударила района по същото време той е изгубен отново. Забелязан е и от немска подводница, от която правили тренировки, целейки се в чайките, но реакция от тяхна страна няма.

Най-напред той отбелязва дните чрез връзване на възли на въже, но по-късно решава, че няма смисъл да ги брои и просто започнал да отбелязва пълнолунията.

На 5 април 1943 г. достигна земя и устието на река. Няколко дни по-рано той знаел, че е близо до земя, тъй като цветът на водата се променил - вече не била с дълбокото океанско синьо. Три дни по-късно трима бразилски рибари го спасяват и го отвеждат в Белем.

По време на изпитанията Лим е загубил 9 килограма, но е в състояние да ходи без чужда помощ след като бил спасен. Прекарва две седмици в бразилска болница и британския консул урежда завръщането му във Великобритания през Маями и Ню Йорк.

Крал Джордж VI му връчва Медала на Британската империя, а Кралските военноморски сили включват неговата история в ръководствата по техники за оцеляване. След войната Пун Лим решава да замине за Съединените щати, но квотата за китайските имигранти е запълнена. Въпреки това, заради слава му и с помощта на сенатор Уорън Магнъсън, той получава специално разрешение и възможност да кандидатства за гражданство.

Умира в Бруклин на 4 януари 1991 г.

Източник: Wikipedia

Няма коментари:

Публикуване на коментар